Juffrouw Ans Gaat met pensioen

In 1980 kwam ik als klein mannetje op kleuterschool De Paddestoel in de klas bij juffrouw Ans. Ik vond het geweldig bij haar in de klas! Ans organiseerde in die tijd al van alles voor haar kinderen. Zo mochten de oudste kleuters die naar de 1e klas gingen (nu groep 3) bij haar thuis frietjes komen eten. Bij mijn weten heeft Ans deze traditie al haar jaren in het onderwijs voortgezet. Van heel mijn tijd op de lagere school heb ik twee fotoboeken van de jaren bij juffrouw Ans en één fotoboek met de andere jaren. Juffrouw Ans legde alles vast op de foto en ook dat doet ze nog steeds!


Mijn ouders zijn een paar jaar ouder dan Ans en raakten bevriend met haar. Zo kwam het dat ik Ans ook buiten schooltijd zag en bleef zien, ook toen ik niet meer bij haar in de klas zat. Als wij een dagje weg gingen, ging Ans wel eens mee. Mijn broertje, zusje en ik riepen dan in de speeltuin uit gewoonte: "Juffrouw Ans, kijk eens wat ik kan !" Mijn ouders moesten hier vaak om lachen want het leek wel alsof ze met hun kinderen en de 'nanny' op stap waren. Door de jaren heen ben ik Ans blijven zien. Ze was daggast tijdens mijn huwelijk, ze was op kraamviste toen mijn kinderen geboren waren, ze was bij de uitvaart van mijn grootouders, ze was er op belangrijke momenten in mijn leven. Heel bijzonder en voor velen zeker herkenbaar: Een kaartje in de bus van Ans met een mooie tekst, precies op die momenten dat je het nodig hebt!

Momenteel werk ik als leerkracht op de J.J. Anspachschool in Dongen. Ans is mijn collega en ik zie nu nog meer dan ooit hoe ze betrokken is bij het wel en wee van de kinderen op school. Het is een schat van een mens en ze gaat volledig op in haar klas en alles wat daar in en omheen speelt. Ze heeft besloten om te stoppen als juffrouw en haar tijd anders in te gaan vullen. Ik denk dat het voor haar echt een soort afkicken wordt. Door de jaren heen heeft Ans veel mensen om zich heen verzameld en ik heb er vertrouwen in dat het ook met haar als pensionada helemaal goed gaat komen!

Ik heb een leuk idee voor een afscheidscadeau voor haar namens oud-leerlingen, ouders, grootouders en iedereen die haar een warm hart toedraagt. Klik hiervoor op de link cadeau.

Lees hier het uitgebreide verhaal dat Piet Willeboordse (meester Piet) heeft geschreven na een interview met Ans